Şambali Tatlısı - Nefis Tarifler

Column Left

Sponsorlu Bağlantılar

4 Ocak 2019 Cuma

Şambali Tatlısı

 
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
ŞAMBALI TATLISI
Malzemeler
500 gr. irmik
Yarım su bardağı un
1 su bardağı şeker
2 su bardağı yoğurdun sulu kısmı
1 çay kaşığı dolusu karbonat + üzerine sıkmak için 5-6 damla limon suyu
1 tatlı kaşığı vanilya
Üzerini süslemek için: Yer fıstığı veya badem
Şerbet malzemeleri
4 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su


Çeyrek limon suyu
1 fiske tuz
Şambali Nasıl Yapılır?
İrmik un, şeker ve vanilyayı bir kaba alıp karıştırın. Bir çay kaşığı karbonatı tam orta kısma koyup üzerine 5-6 damla limon sıkın.
Üzerine 2 bardak yoğurdun sulu kısmını ekleyin. (Ben yoğurdun kenarında biriken suyu kullandım. Aynı miktarda ayran da olur. Süt de kullanılabilir. Fakat süt kullanacaksanız karbonat yerine kabartma tozu kullanın)
Tüm malzemeyi 2 dakika kadar karıştırın ve yağlanmış orta boy dikdörtgen borcama döküp yayın. samSpatulayı ıslatarak üzerini düzeltin. Bu şekilde üzeri kapalı olarak en az 1 saat bekletin. Süre sonunda dikdörtgen şeklinde dilimleyin. Dilimlerin üzerine kabuğu alınmış yer fıstığı veya badem yerleştirin. Çok fazla bastırmayın ki içe gömülmesinler.
Fırına sürüp 170 derecede pişirmeye başlayın. Üzeri kızarmaya başladıktan sonra ısıyı 160 a düşürün ve nar gibi kızarana kadar pişirin.
Şambalinin keki pişerken şerbeti hazırlayın. Şerbet malzemelerini bir tencereye alıp karıştırın.
Yüksek ateşte yaklaşık 20 dk kaynatın. Ocağın ısısına göre süre daha fazla da olabilir. Koyu kıvamlı bir şerbet olması lazım.
Şambaliyi fırından alıp dilimlediğiniz yerlerin üzerinden bıçakla yeniden dilimleyin. Şambalinin sıcaklığı geçmeden, ilk sıcaklığı geçmiş olan şerbeti üzerine dökün. Yani şambali çok sıcak, şerbet orta sıcaklıkta olacak.
Şambaliyi yeniden ısı ayarı kapatılmış, çalışmayan fırına sürün ama fırının kapağı açık olacak. Bunu şerbet hemen soğumasın ve şambali şerbetini çabuk çeksin diye yapıyoruz. Fırın soğuduktan sonra kapağını kapatabilirsiniz.
Şambali bu şekilde en az 6 saat kadar beklemelidir. 1 tam gün bekleyen şambali çok daha lezzetli oluyor.
Şambaliyi yanında kaymakla servis edebilirsiniz.
Afiyet şifa olsun.Tarifi için cahidesultan.net‘e tesekkurler.



Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments

Sponsorlu Bağlantılar