Boşnak Böreği - Nefis Tarifler

Column Left

Sponsorlu Bağlantılar

2 Ocak 2019 Çarşamba

Boşnak Böreği

 
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Boşnak Böreği
Hamuru için: (1 tepsi için)
1 kilo un
Tuz
Ilık su
Harcı için:
Yarım kilo kıyma (Patatesli isteyenler için 5 büyük boy patates)
2 büyük soğan (rondodan geçirdikten sonra suyunu sıkın ki acılığını böreğe vermesin)
Karabiber
Tuz
Ayrıca: 100 gr Kaymak, 100 gr tereyağ, 1 çay bardağı kadar sıvı yağ.yapılışı
Boşnak mantısı nasıl yapılır?
Hamur yoğurma kabına unumuzu alıyoruz. Üzerine yarım avuç kadar tuz atıyoruz (yalnız benim eller küçük o yüzden onu da göz önünde bulundurun :)) Yoğururken mutlaka ılık su kullanıyoruz. Çünkü hamurun komşumun tabiri ile üşümemesi lazım. Sıcak hamur kendini saldığı için açılması çok daha kolaydır. Ilık suyla hamurumuzu yoğuruyoruz.Dikkat edilmesi gereken diğer husus da hamurun mümkün olduğunca yumuşak olması. Hamuru hala ele yapışıyorken unla elimize yapışmasını engelleyerek ikiye bölüyoruz ve ayrı bir tepsiye alıyoruz. Resimde 4 adet var. Misafirim olduğu için 2 ölçü yaptım siz dikkate almayın:))


1 bezemezi masanın üstüne alıyoruz. Elimizle biraz genişletiyoruz. Yalnız bu aşamayı fotoğraflamayı unutmuşum. Diğer tarafta kaymak tereyağ ve sıvıyağı eritiyoruz. Çok ısınmasın veya çok ısındı ise biraz bekletin. Elimizle genişlettiğimiz hamurun ortasına erittiğimiz yağdan 2 büyük yemek kaşığı ile yağ koyuyoruz. (kaşık normal yemek yemek için kullandığımız çorba kaşığı ile karıştırılmasın. Tencerelerde kullandığımız kaşıklardan:)) Çok sıcak olmasın yağ. Çünkü elimizle yağı dağıtacağız. hamurun yer yerine sürüldüğünden emin olunca elimizle döne döne hamuru çekerek uzatıyoruz. Ortası kalın kalacaktır. Korkmayın onu en sonunda halledeceğiz:))yapılışı2
Resimde gibi genişlettiğimiz hamurun kenarına kıymamızın yarısını tüm çevreye yetecek şekilde diziyoruz. Tam dibe koymayın 1 parmak en az boşluk bırakın çünkü üstünü hamurla kapatacağız. Kıymamızı dizdikten sonra normal çorba kaşığı ile yağ karışımından tüm çevreye gezdiriyoruz. Buradaki amaç kıyma hamur ile kaplandığında içerde kalan kıyma yağ ile pişsin. Hamurları uçlardan tutarak biraz daha uzatıp kıymaların üstüne kapatıyoruz. Son aşamadan önce yine biraz yağ gezdiriyoruz. Sonra başlıyoruz yine dönerek rulo yapmaya. Her çevirmede sardığımız kısmı kaldırıp kendimize çekiyoruz. Böylece ortada kalın kalan hamuru da yavaş yavaş incelterek sarmış oluyoruz. Eğer bir taraf ince bir taraf kalın oldu ise ince olan tarafa kalan hamuru dolayabilirsiniz. Hangi kısım inceyse ona orta hamurdan daha çok pay ayırın yani..
Şimdi en zevkli kısma geliyoruz. Yağladığımız tepsiye hamurlarımızı dizmeye. Patatesli ise işimiz kolay. Bir yerden bölüp tepsiye ister yuvarlak ister şerit halinde diziyoruz. Ancak kıymalı ise bir yerden bölüp yarım parmak boyunda hamurumuzu boğup kenarlarını kapatıp tepsiye koyuyoruz. Bu işlemi tüm rulo bitene kadar yapıyoruz. Boğduğumuz hamurların kenarlarını kapatmaya dikkat edelim. Çünkü içinden yağ dışarı çıkmasın da kıymamız güzel pişsin. Hem de dağılmasın:)))
Aynı işlemi diğer bezemize de uygulayıp elimizde kalan yağları mantımızın üzerine sürüyoruz. Ayrıca yağa gerek yok:) zaten yeteri kadar yağlı. Fırının en yüksek derecesinde mantılarımız kızarana kadar pişiriyoruz. Altını da kontrol etmeyi unutmuyoruz.
Üstünü kapatmaya gerek yok, başta çıtır sonra yumuşacık bişey oluyor. Dilerseniz sarımsaklı veya sade yoğurt dökerek de servis yapabilirsiniz. Boşnaklar kıymasız sade yapıp, yoğurtlu yiyorlar. Sizin damak zevkiniz nasılsa öyle yiyebilirsiniz.
Afiyet şifa olsun..Tarifi icin instagram cahide_sultan‘a tesekkurler.



Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments

Sponsorlu Bağlantılar